30 Haziran 2020 Salı

Neden Ambalajlı Süt?



Çocukluğumda en sevdiğim şeylerden biri de  ben okuldan geldikten sonra yemeğimi yerken kapının çalması, sütçünün gelmesi ve annemin tencerelere doldurttuğu sütü kaynatmasıydı.  Niye derseniz, mis gibi tazecik sütü kaynadıktan sonra ılıtıp lıkır lıkır içmeyi çok severdim. Her ne kadar kaymağını ayırsam da o kaymak sonra birikir, kahvaltıda balla kavuşur, ekmeğime konardı.

Sonra aradan yıllar geçti. Ben büyüdüm. Haliyle biraz azalttım süt içmeyi. Ama yine de hiç vazgeçmedim süt sevgimden.
Eskisi gibi sütçü gelmiyor kapıya ama her yerde açıkta satılan süt görmeye başladım.  Neredeyse her köşe başında açık süt bidonları var. Her ne kadar kaynamış sütü bardağa koyup ılıttıktan sonra içmeyi özlesem de açıkçası ben açık süt almıyorum. Çünkü güvenemiyorum. Sizde de öyle mi?
Açık sütlerin nereden geldiğini tam bilmiyorum. Bunca virüs, bakteri, mikrop ortalıkta dolaşırken ben bu sütleri güvenip alamıyorum. Bu konuda biraz araştırma da yaptım. Açık süt hakkında öğrendiklerim bu konudaki şüphelerimi haklı çıkardı.


Öncelikle en şaşırdığım nokta şuydu; açık süt aldığımızda evde kaynatırken besin değerinde ve vitaminlerinde ciddi kayba neden oluyoruz. Zaten çocuklar ve yaşlılar sütü özellikle besin değeri için tüketiyor. Onu  da neden kaybedelim ki?  Ayrıca ambalajlı UHT ve pastörize sütler kontrollü bir şekilde ısıl işlemden geçtiği için besin değerini korurken, insan sağlığına zararlı mikrop ve bakterilerden arındırılıyor. Ama açık sütler denetlenmediği için bu sağlık riski hep var. Çok ürkütücü!

Bir de “ısıl işlem” kulağıma biraz garip gelmişti ki onu da araştırdım. Isıl işlem dediğimiz şey zaten tüm dünyada insan sağlığına zarar verme potansiyeli yüksek mikroorganizmaların sütten uzaklaştırılması amacıyla uygulanan bir teknolojik yöntem. Bu yöntem esnasında sütlere katkı maddesi de eklenmiyor. Ayrıca Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği diye bir tebliğ var ve sütler bu tebliğe uygun olarak ısıl işlemden geçiriliyor. Tabii bir de işin teknolojik boyutu var. Isıl işlem olarak kullanılan pastörizasyon ve UHT teknolojileri, tüm dünyada kullanılan, sağlık otoriteleri tarafından da kabul edilmiş en ileri teknolojiler. Teknolojiye güvenmenin ve kendi faydamıza kullanmanın güzel bir örneği yani süt meselesi.

Ben bu nedenlerle ambalajlı sütleri tercih ediyorum anlayacağınız. Zaten açık süte en başında soru işaretiyle yaklaşırken, şimdi bu araştırmalarımla tamamen uzaklaştım, ambalajlı pastörize ve UHT sütlere güvendim. Eğer hala soru işaretleriniz varsa lütfen konuyu burada bırakmayın ve siz de biraz araştırın.
Bir boomads advertorial içeriğidir.

13 yorum :

  1. sütü eve oğlumdan sonra sürekli alıyorum bende ilk zamanlar mahallemizin sütçüsü vardı yukarı köyden tanıdığımız bir amca idi ve her hafta kilolarca alıp birkısmını yoğurt yapardım sonra sütçü amca mahalledeki sakin sayısının azalmasıyla getirip bize her hafta 5 kilo süt vermesini rantıbl bulmamış ve tüm sütü dondurmacılara falan satmayı tercih etmiş ve sütçü faslımız kapanmıştı sonraları da kaptli süt alıyorum ama insan yapısının inek sütünden çokça sindirim yapamadığı bilinci ile bundan pek de memnun değilim , keçi sütü edinmek gerek ama öyle yüksek ki fiyatları yanlarına yaklaşılmıyor her sabah bir bardak süt içsin diye uğraştığım çocuğuma şimdilik sadece bunu verebiliyorum üzücü ama hayat nelere alıştırmıyor değil mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel anlatmışsınız. O kadar çok şey okuyorum ki bende. Sindirim sıkıntısı. fazla süt tüketimi zararları. Kapalı açık süt sıkıntıları.Özellikle yoğurda katılan onlarca katkı maddesi. Yoğurdumuzu bende evde yapıyorum. Çok nadiren dışarıdan yoğurt almaya çalışıyorum. Sağlıklı yaşamak en doğal hakkımız ama bu da elimizden alınıyor.

      Sil
  2. günaydın hanımefendi,
    nasılsınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydın. Teşekkür ederim. Siz nasılsınız?

      Sil
    2. merhaba elmas hanım
      ben de iyiyim teşekkür ederim
      blogunuz çok güzel gerçekten

      Sil
    3. Sağolun. Uzun zamandır ara vermiştim. Şimdi yeniden yazmaya başlarım.

      Sil
    4. iyi yapmışsınız. tekrar hoş geldiniz o halde :) sizi okumak çok keyifli olacak :)

      Sil
  3. ya açık süt hiç görmüyom ben yaa nerde var ki, ya kutu ya şişe alıyom ben ama açık süt hiç görmüyorum nerde satılıyo kii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açık süt mahalle aralarında bazı süt arabaları ile satılıyor. Açık süt olayı halen var.

      Sil
    2. ben de açık süt alıyorum, soğtuculu tankları olan arabalarda geliyor. besin değeri hiç bozulmadan aynı gün geliyor. böyle bir imkan olsa herkes için daha iyi bence.

      Sil
  4. Bu devirde açık süt almak büyük risk. Bence de en güvenlisi ambalajlı süt.

    YanıtlaSil
  5. bu yazıyı bir çok blogta gördüm
    sanırım reklam amaçlı

    YanıtlaSil
  6. Kesinlikle haklısınız. Açık sürt ürünleri risk teşkil ediyor.

    YanıtlaSil